Bland fastighetsägare inom lokalsektorn blir det allt vanligare med geoenergilager som kan användas för både värme- och kylbehov, då det ses som både lönsamt och miljövänligt. Fastighetsägare vittnar dock om utmaningar med att sköta driften eftersom detta är komplexa anläggningar och något som är relativt nytt i jämförelse med mer traditionella system. Därför inleddes en innovationsupphandlingsprocess för att utvärdera förutsättningar och möjligheter för att utveckla tjänsten Drift av geoenergilager.
Genom intervjuer och beställargruppsmöten med fastighetsägare med geoenergilager i drift kunde behovet av en drifttjänst konkretiseras och till slut mynna ut i en kravspecifikation. Vidare har kontakt inletts med potentiella leverantörer av en drifttjänst för att bedöma viljan och förmågan samt kontrollera att kravbilden är rimlig och realistisk. De inledande stegen av denna innovationsupphandlingsprocess har visat att det finns ett intresse för en drifttjänst av geoenergilager både hos fastighetsägare och potentiella leverantörer. Läs den fullständiga rapporten nedan för att ta del av samtliga resultat och slutsatser samt förslag på hur innovationsupphandlingsprocessen kan tas vidare.
Projekt


Återluft i livsmedelsbutiker
Postat 20 oktober 2022En energibesparande lösning kopplat till ventilationen är användning av återluft. I livsmedelsbutiker distribueras värme och kyla vanligen med ventilationen, vilket normalt kräver större luftmängder än…
Tekniktävling Energiuppföljningssystem
Postat 15 februari 2022E2B2-projektet Tekniktävling Energiuppföljningssystem drar igång! Energimyndigheten har nyligen beviljat finansiering till projektet Tekniktävling Energiuppföljningssystem via forskningsprogrammet E2B2. Projektet, som drivs av Fastighetsägarna Sverige i nära…
Energiåtervinning från spillvatten i storkök
Postat 27 augusti 2021I Sverige finns det mer än 30 000 storkök i offentliga och privata lokalfastigheter. I dessa byggnader genereras spillvatten av sådan mängd och temperatur att det…

Tolkningar och möjligheter med EU taxonomin ur ett fastighetsägarperspektiv
Postat 20 februari 2023EUs taxonomiförordning innehåller regler för att avgöra när en ekonomisk verksamhet ska anses vara miljömässigt hållbar och är en del av ramp paketet Green Deal….
Energieffektivisering av kommunala byggnader – Med Skövde kommun som föregångare
Postat 17 februari 2023Skövde kommun framstår som ett gott exempel för kommuner med ambitiösa planer för energieffektivisering av ett fastighetsbestånd. År 2019 beslutade kommunen att använda Beloks Totalmetodik…
Innovationsupphandling av byggnadsintegrerade solcellslösningar – Förstudie
Postat 3 februari 2023Under lång tid har forskning och teknikutveckling drivits för byggnadsintegrerade solcellslösningar (BIPV) både i och utanför Sverige. Som resultat av EU:s mål att öka el…