Fördjupningsområdet solenergi syftar till att främja implementering av solenergiteknik för lokalfastigheter. Utöver att arbeta med att identifiera utvecklingsbehov och lösningar för utmaningar kopplat till solvärme- och solcellsanläggningar på byggnader, bedrivs även aktiviteter inom Fördjupningsområdet som kopplar till energilagring, byggnadsintegrering av solceller och regelverk som påverkar ägare av solcellsanläggningar på byggnader.
Fördjupningsområdet syftar till att:
- Ge fastighetsägare och andra aktörer ett forum för delning av erfarenheter och diskussioner om hinder och lösningar för att förbättra anläggningars funktion och öka nyttan genom olika typer av applikationer.
- Samla och sprida kunskap om bland annat affärsmodeller och tekniska lösningar för att stärka fastighetsägares arbete med solenergianläggningar och bidra till ökad kvalitet och säkerhet i befintliga och nya anläggningar.
- Ge underlag och bidra till framtagande av branschöverskridande råd och rekommendationer.
- Initiera projekt som främjar utveckling och innovation i bred samverkan över industrigränser.
Varje år organiseras ett seminarium där nyheter inom solenergiområdet adresseras. Detta seminarium liksom andra aktiviteter inom Fördjupningsområdet Solenergi genomförs i samverkan med BeBo. Dokumentation från de senaste årens seminarium ”Aktuellt inom solel” finns att ladda hem längre ner på denna sida.
Kontakt: Charlotta Winkler, CIT Renergy
Belok tipsar
Här hittar du tips på material relaterat till solenergi att inspireras av
> Branschregler Säker Sol
Fastighetsägare som äger solcellsanläggningar är ansvariga för en solcellsanläggnings funktion och säkerhet. Utöver att det är anläggningsägaren som behöver säkerställa att anläggningen producerar solel, behöver ägaren även se till att anläggningen är kvalitetssäkrad med avseende på aspekter kopplade till bland annat brand och arbetsmiljö vid både installation och underhållsarbete liksom att samtliga regler och krav följs.
För att installera en solcellsanläggning korrekt krävs teknikspecifik kunskap inom elteknik, byggnadsteknik och takarbete. Med syfte att öka säkerheten i solcellsanläggningar på byggnader har bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen tillsammans med branschorganisationen Svensk Försäkring upprättat branschregler för säkra solcellsinstallationer, Säker Sol. I dessa regler ingår tvingande regelverk och svensk standard liksom krav som ställs från Installatörsföretagen, elnätsföretag, försäkringsbolag och räddningstjänster. Exempel på sådana krav är för- och färdiganmälan till elnätföretag, kommunala krav, försäkringsvillkor och rekommendationer från räddningstjänster.
Fastighetsägare med solcellsanläggningar kan använda dessa branschregler, som även innehåller ett webbverktyg, för att kravställa projektering, installation, besiktning och underhåll av anläggningar för att säkra kvaliteten och säkerheten.
Information om Säker Sol liksom webbverktyget finns tillgängligt här:
Branschregler Säker Sol — Installatörsföretagen
> Krav på solenergi i direktivet för byggnaders energiprestanda
EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD (från engelskan Energy Performance Buildings Directive), ska ingå i den svenska lagstiftningen senast 29 maj 2026. Kraven i direktivet börjar gälla för alla nya offentliga byggnader och lokalbyggnader med en användbar golvyta över 250 m2 i december 2026. Därefter skärps kraven successivt till 31 december 2029, då alla nya och befintliga byggnader för lokaler och bostäder omfattas. Boverket har i uppdrag att ta fram förslag på hur krav på solcellsanläggningar ska ställas i den svenska lagstiftningen. Förslagen ska slutredovisas till regeringen i december i år. Läs mer om regeringens uppdrag till Boverket här:
> Internationella energiorganet, IEA och solceller
Det internationella energiorganet, IEA (från engelskan International Energy Agency), har som syfte att skapa en säker och hållbar framtid inom energiområdet. Genom olika program adresseras områden, där solcellsanläggningar är ett: IEA PVPS (från engelskan Photovoltaic Power Systems Programme). Inom IEA PVPS bedrivs aktiviteter och forskning i samverkan med syftet att stötta den globala utvecklingen av solcellsapplikationer. Inom ett område adresseras byggnadsintegrerade solceller där en teknisk handbok för byggnadsintegrering av solceller just tagits fram och publicerats. Mer information om IEA PVPS liksom handboken för nedladdning finns här:
Building-Integrated Photovoltaics: A Technical Guidebook – IEA-PVPS
> Guide inför interna rutiner på underhåll
Beloks systernätverk med fokus på energieffektiva flerbostadshus, BeBo, har nyligen sammanställt regelverk och rekommendationer kopplade till solcellsanläggningar. Sammanställningen syftar till att guida anläggningsägare att ta fram interna rutiner för kontroll och underhåll. Se guiden här:
Tidigare genomförda aktiviteter
241205 – Aktuellt inom solel
231114 – Aktuellt inom solel
230502 – Aktuellt inom byggnadsintegrerade solceller, BIPV
221110 – Aktuellt inom solel
211013 – Aktuellt inom solel
200511 – Aktuellt inom solel