Projekt

Maskinläsbara prismodeller för fjärrvärme

I dagsläget är det svårt att på ett enkelt och strukturerat vis få tillgång till och förstå de olika prismodeller som olika fjärrvärmebolag använder. Förenklat är prismodellerna uppbyggda av tre olika grundkomponenter, men eftersom de utformas och kombineras på flera olika vis, finns i dagsläget upp mot ett hundratal olika variationer av prismodeller. Ofta syftar prismodellerna till att minska effekttoppar och energianvändning när behovet i fjärrvärmenäten är som störst. Problemet är dock att prismodellerna inte är digitalt tillgängliga och de är även svåra att förstå fullt ut.

Under 2024 genomförs en förstudie för att kartlägga olika existerande prismodeller för fjärrvärme och undersöka möjligheten att ta fram en kravspecifikation för hur fjärrvärmebolagen kan tillgängliggöra sina prismodeller så att de blir maskinläsbara. Något som skulle hjälpa fastighetsägare att bättre styra sin fjärrvärmeanvändning, t.ex. med hjälp av optimeringsalgoritmer eller AI-stöd. Målet är att kunna minska både miljöpåverkan och kostnader genom att använda mindre energi när den är dyr eller har hög miljöbelastning, vilket skulle gynna både energileverantörer och kunder.

Förstudien genomförs i samarbete mellan Belok, BeBo, Fraunhofer Chalmers och intresserade medlemmar av respektive nätverk.


Kontakt: Mette Lager, CIT Renergy