Fördjupningsområde

Smarta stadsdelar

En ”smart stadsdel” kan definieras som en stadsdel eller ett område där människor, data och teknologi samverkar för en förbättrad livskvalitet och ökad effektivitet i det dagliga livet. I en smart stadsdel används digitala teknologier och smarta lösningar för att skapa hållbara, innovativa och dynamiska stadsmiljöer för invånarna genom till exempel optimerad energianvändning och resurshantering, förbättrad mobilitet och effektiviserad infrastruktur. Fokus ligger på:

Fördjupningsområde Digitalisering

Digitalisering

Uppkopplade enheter och sensorer som samlar in och analyserar data om allt från trafikflöden till energiförbrukning i fastigheter. Styrning, uppföljning, övervakning och visualisering som möjliggör samspel för att spara energi och resurser.

Fördjupningsområde Effekt

Energi och effekt

Hållbar och effektiv energi- och effektanvändning genom lokal energiproduktion, användning av fjärrvärme och fjärrkyla samt smarta elnät, energilagring och efterfrågeflexibilitet.

Fördjupningsområde Laddinfrastruktur

Mobilitet

Effektiva transportsystem med hjälp av smarta trafiklösningar och tjänster, delade mobilitetslösningar och optimerad kollektivtrafik. En viktig del i detta utgörs av Laddinfrastruktur.

För att nå de nationella energi- och klimatmålen måste alla aktörer – fastighetsägare, kommuner, energibolag och företag – samarbeta för att maximera samhällsnyttan och skapa så hållbara och effektiva lösningar som möjligt. Genom ett sådant samarbete kan vi bygga smarta stadsdelar där energi och resurser används optimalt. Fördjupningsområdet Smarta Stadsdelar fungerar som en samverkansplattform för medlemsföretagen och andra aktörer som arbetar med dessa frågor. Syftet är att sprida erfarenheter, driva på innovativa lösningar och öka kunskapen om hur energi- och resurseffektivitet kan uppnås i praktiken.

Fördjupningsområdet syftar till att:

  • Identifiera viktiga satsningar och verktyg som stödjer utvecklingen av smarta stadsdelar samt energi- och resurseffektivitet.
  • Generera konkreta projektförslag för att driva på utvecklingen av hållbara och effektiva lösningar.
  • Samla och sprida kunskap för att inspirera till mer hållbara lösningar.
  • Dela erfarenheter och goda exempel för att stötta aktörer i att implementera dessa lösningar.
  • Vara ett stöd till alla aktörer som arbetar för att skapa hållbara, smarta stadsdelar.

Kontakt: Maria Jangsten, CIT Renergy