Den 18 november 2024 hölls en träff inom det nya Fördjupningsområdet Offentliga aktörer energieffektiviserar. Workshoppen arrangerades utifrån resultat av en workshop med statliga myndigheter som hölls den 4 juni, där behoven av olika informationsinsatser och stöd för att myndigheterna ska kunna nå målen i EU-direktivet om energieffektivisering diskuterades. Ett område som då diskuterades var uppföljning av energianvändning, där det uppgavs finnas flera utmaningar. Exempelvis nämndes att det kan vara svårt att få specifik statistik från vissa fastighetsägare. Därför hölls den 18 november en gemensam träff med myndigheter och deras hyresvärdar som fokuserade på just energiuppföljning.
Tomas Berggren, Energimyndigheten, inledde träffen genom att berätta om Energimyndighetens regeringsuppdrag och gav bakgrund och information om Energieffektiviseringsdirektivet (EED).
Jannica Häggbom, handläggare på Naturvårdsverket, höll en presentation om Naturvårdsverkets insamling av myndigheters energianvändning enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Det lyftes även vissa problem som visats i samband med insamlingen, bland annat förekommer schablonberäknad/uppskattad energianvändning på grund av att man delar lokaler med andra. Det har även visats vara svårt för vissa att få in uppgifter från fastighetsägare/hyresvärdar och för flera finns endast en samlad uppgift av total elanvändning (ej uppdelat på fastighetsel/verksamhetsel).
Därefter hölls ett presentationspass där några fastighetsägare och statliga myndigheter berättade om sin erfarenhet av strategiskt energiarbete med fokus på energiuppföljning. Lennart Lindkvist, fastighetsansvarig på Energimyndigheten, inledde presentationspasset genom att berätta om hur de arbetar med energieffektivisering på deras eget kontor och hur långt de kommit med att minska energianvändningen. Peter Lindström, Strategiansvarig Energi på Vasakronan, berättade om Vasakronans energimål och hur de arbetar med energiuppföljning och med hjälp av visualisering i en analysplattform enkelt kan analysera sina fastigheter. Peter visade även exempel på energiåtgärder och energibesparingar som uppnåtts hos några av deras hyresgäster som är myndigheter. Lisa Engkvist, Energistrateg på Akademiska Hus berättade därefter om deras målsättning att halvera mängden levererad energi från vad den var år 2000 till 2025, vilket innefattar all energi som levereras till Akademiska Hus, även deras kunders verksamhetsenergi. Lisa beskrev övergripande hur mätdata kan se ut hos dem idag och vad mätdata används till, så som uppföljning av måluppfyllelse och prioritering av energiprojekt. Lisa Redin, miljö- och hållbarhetsstrateg vid Umeå Universitet, berättade om en vägledning som tagits fram för alla lärosäten om byggnader och energi (”Hållbara byggnader och lokaler – riktlinje för Sveriges lärosäten”).
Efter presentationspassen fick deltagarna möjlighet att diskutera i mindre grupper. Deltagarna fick då diskutera hur energiuppföljning görs idag och vilka utmaningar som finns kopplat till detta. De fick även diskutera hur uppföljningen används idag och hur energiuppföljningen borde gå till för att stödja det strategiska energiarbetet och nå högre energieffektivitet enligt Energieffektiviseringsdirektivet.
Träffen avslutades med några Menti-frågor där det fanns möjlighet att lyfta några av de saker som diskuterats i grupperna och ge synpunkter på workshoppen och önskemål om framtida träffar. Många uppgav att de uppskattade den här typen av träffar och efterfrågade mer tid för både diskussion och presentationer med goda exempel. Inkomna synpunkter och önskemål utgör ett värdefullt underlag inför fortsatta aktiviteter.
Kontakta gärna Victoria Edenhofer vid frågor eller idéer.