Nyheter

Workshop om samverkan för minskad energianvändning i statlig verksamhet

Den 25 september 2024 hölls en träff inom det nya Fördjupningsområdet Offentliga aktörer energieffektiviserar. Workshoppen arrangerades utifrån önskemål vid en workshop den 4 juni där behoven av olika informationsinsatser och stöd för att myndigheterna ska kunna nå målen i EU-direktivet om energieffektivisering diskuterades. En utmaning som lyftes och diskuterades var samverkan med fastighetsägare, och önskemål om en gemensam workshop mellan fastighetsägare och hyresgäster med goda exempel framfördes. Därför hölls den 25 september en gemensam träff med myndigheter och deras hyresvärdar som fokuserade på just samverkan för minskad energianvändning

Tomas Berggren, Energimyndigheten, inledde träffen genom att berätta om Energimyndighetens regeringsuppdrag och gav bakgrund och information om Energieffektiviseringsdirektivet (EED). Därefter hölls en presentation av Victoria Edenhofer, CIT Renergy, som gav en kort tillbakablick av tidigare workshop som arrangerades i juni och presenterade några resultat från en enkätundersökning som Energimyndigheten skickat ut till myndigheterna angående deras energianvändning och deras förutsättningar att arbeta med energieffektivisering.

Rikard Silverfur, Fastighetsägarna Sverige, höll en presentation om Grönt hyresavtal, vilket är ett sätt att samverka mellan fastighetsägare och hyresgäster. Rikard berättade om den nya versionen av standardutformningen av Grönt hyresavtal (egentligen en bilaga till ett vanligt hyresavtal) och gav rekommendationer till de fastighetsägare och hyresgäster som vill börja jobba inom ramen för ett sådant: förbered er väl innan och skapa incitamentsavtal. Han nämnde också att Fastighetsägarna erbjuder en onlineutbildning för aktörer som vill lära sig mer om Grönt hyresavtal.

Därefter fick deltagarna ta del av några goda exempel på samverkan och vilka resultat de har gett. Dessa presentationer hölls av Hans Backström, SMHI, Peter Hansson, Läkemedelsverket samt Rikard Ahlgren, Högskolan i Halmstad och Johanna Tideman, INTEA. SMHI:s tidigare fastighetsägare Kungsleden genomförde 2021 en stor satsning för att göra myndighetens lokaler i Norrköping fossilfria och minska energikostnaderna. Där installerades en solcellsanläggning och en större geoenergianläggning för värme och komfortkyla. Vid Högskolan i Halmstad hade man också lyckats minska energikostnaderna kraftigt, dels genom att gå över till nya lokaler och endast en fastighetsägare, dels genom att anlita en konsult för att hålla samman, driva och följa upp energieffektiviseringsarbetet, bland annat genom regelbundna ronderingar där både fastighetsägare och hyresgäst identifierade ”energitjuvar”. Läkemedelsverket vittnade om sin goda samverkan med fastighetsägaren Vasakronan i sina lokaler i Uppsala och Stockholm, och gjorde oss uppmärksamma på att AI-robotar är stora energianvändare.

En stor del av träffen ägnades åt diskussion i mindre grupper. Deltagarna fick då diskutera hur samverkan ser ut mellan fastighetsägare och hyresgäst idag och hur samverkan kan utökas för att påskynda och komma längre i arbetet med effektivare energianvändning.

Träffen avslutades med några Menti-frågor där det fanns möjlighet att ge synpunkter på workshoppen och önskemål om framtida träffar. Inkomna synpunkter och önskemål utgör ett utmärkt underlag för fortsatta aktiviteter inom Fördjupningsområdet.

Kontakta gärna Victoria Edenhofer vid frågor eller idéer.


Presentationsbilder från dagen hittar du här: