Nyheter

Belok blir ett innovationskluster

Samarbetet mellan Energimyndigheten och stora lokalfastighetsägare i Sverige har pågått utan avbrott sedan 2001. De senaste fyra åren har cirka 100 förstudier och projekt genomförts, 1500 personer har deltagit på seminarier och utbildningar och belok.se har stadigt ökande besökssiffror. Idag är det tjugo fastighetsägare, både offentliga och privata, som samarbetar och driver utvecklingen framåt i Belok. Ytterligare en är på väg in.

Nu tar Belok nästa steg och blir ett innovationskluster. I praktiken innebär det ett litet annat sätt att arbeta. Belok kommer att driva ett antal fördjupningsområden och i dessa räknar vi med att det ska initieras ett antal projekt. Det är öppet för alla att söka projekten och länk till utlysningar kommer läggas upp på belok.se under På gång. De finns också på Energimyndighetens webbplats och söks via e-kanalen.

För närvarande är två fördjupningsområden igång: Storkök och Ventilation. Den 13 oktober har Belok Storkök sitt första möte, ett så kallat Open Space-möte. Workshopens syfte är att hitta möjligheter och hinder inom området. För er som känner igen området storkök är detta en fortsättning på projektet Energieffektiva Storkök som Belok drev 2014-15 och som avslutades med ett välbesökt seminarium. Fördjupningsområdet är ett svar på det stora intresset för en ytterligare utveckling av området.

Belok Ventilation har haft ett första möte för att identifiera det bästa arbetssättet. Vi återkommer med mer information om detta.