Nyheter

Webbinarium – Klimatpåverkan vid ROT-projekt

Den 8 oktober 2024 genomförde Belok och BeBo ett webbinarium, kring frågan om klimatpåverkan vid ROT-projekt. Ett 60-tal personer deltog.

Dag Lundblad, Energimyndigheten, inledde träffen genom att bland annat nämna några av de utmaningar fastighetsbranschen står inför med tanke på kommande renoveringsvåg samtidigt som det kommer allt hårdare energi- och klimatkrav, exempelvis genom EPBD, direktivet om byggnaders energiprestanda. I det omarbetade direktivet ställs bland annat krav på energieffektivisering i det befintliga byggnadsbeståndet. Dessutom ska hela byggnadsbeståndet vara så kallade nollutsläppsbyggnader senast år 2050.

Victoria Stigemyr Hill från WSP berättade om Vägledning för klimatberäkningar av ROT-projekt som Klimatarena Stockholm och Hållbart Stockholm 2030 (HS30) tagit fram. Vägledningen beskriver bland annat förslag på olika metoder vid klimatberäkning av ROT-projekt. Den innehåller även exempel på upphandlingstexter och åtgärder för minskad klimatpåverkan. 

Vid träffen gavs även inspiration från andra medlemsföretag; Gustav Sandqvist, Akademiska Hus och Gina Widsing, Svenska Bostäder berättade om deras arbete och erfarenheter av klimatpåverkan vid ROT-projekt. 

Träffen avslutades med en workshop med diskussion i smågrupper. Deltagarna fick möjlighet att diskutera vilket behov av stöd som finns för att minska klimatpåverkan vid ROT-projekt. De fick även möjlighet att ge synpunkter på hur Belok och BeBo kan stötta i detta. Det visades bland annat finnas stort behov av erfarenhetsåterföring, beräknings- och redovisningsstöd samt utbildning. Exempelvis efterfrågades goda exempel från upphandlingar. Dokumentationen från workshopen är tillgänglig nedan, och utgör ett utmärkt underlag för oss i vår planering för fortsatta aktiviteter inom Fördjupningsområdet.

Kontaktperson Helena N Lantz, CIT Renergy


Presentationerna från dagen hittar du här: