Contents  



Tools  





 

 

WattStopper – WE 100

 

 

Teknikupphandling av närvarogivare för belysning i kontorsrum

___________________________________________________________________________

 

 

Ytterligare beställare kan ansluta sig till beställargruppen!

 

 

Bakgrund

 

Statens energimyndighet, STEM (tidigare NUTEK), har i samverkan med 17 fastighetsföretag (beställargruppen) genomfört en teknikupphandling för bättre och billigare närvarogivare för belysningsstyrning i kontorsrum. Syftet och resultatet av upphandlingen kan kort sammanfattas i följande punkter:

 

 

·        Att minska spillenergin från belysning när ingen är i rummet, en ”frånvarogivare”.

 

Som medelvärde spar automatiken ca 40 procent belysningsel. Detta är räknat som ett genomsnitt från en "administratör" som utnyttjar rummet hela dagen, till en "säljare" eller "mötesmäniska" som endast vistas i rummet korta tider och "glömmer" att släcka belysningen. Man bör också beakta att belysningen även kan ”glömmas” påslagen efter arbetstidens slut.

 

·        Att installationen ska ha en låg kostnad, d v s vara lönsam i förhållande till den energi-besparing som görs.

 

Den vinnande givaren kostar, enligt beställargruppens ramavtal (minst 200 st per beställning), 250 kr, exkl moms, och installationskostnaden är beräknad till mellan 100-400 kr, beroende på befintlig installation. En kalkyl, med enbart energibesparing för belysning, ger en återbetalningtid på 5-10 år. Man måste också värdesätta andra fördelar, såsom ökad livslängd på lysrör, minskad värmealstring från belysning sommartid och att man ger brukarna en ökad service. Givaren ger dessutom möjlighet till ytterligare styrning av belysningen via inbyggt ljusrelä eller styrning av andra funktioner, t ex klimatanläggning, via givarens spänningsfria kontakt.

 

·        Att den ska kunna utnyttjas i befintliga kontorsrum, d v s få en stor utbredning på marknaden. Exempelvis ska den kunna ersätta den befintliga strömställaren för belysning.

 

Den vinnande givaren installeras och ersätter den befintliga strömställaren med ett enkelt montage i samma dosa.

 

·        Att den ska ha en bra funktion. Exempelvis ska den inte släcka belysningen vid stillasittande datorarbete

 

Den vinnande givaren har som prototyp genomgått en mycket hård laboratorietest. Resultaten visar på att den även detekterar mycket små kroppsrörelser och att den därmed har en mycket bättre funktion än tidigare testade produkter. Dessutom har den teknikupphandlade givaren enligt ramavtalet en 5-årig garanti. Faktiska installationer och drifterfarenheter bekräftar att detekteringstekniken är mycket tillförlitlig.

 

 

Den vinnande givaren heter WattStopper – WE-100

 

WE-100 uppfyllde beställargruppens kravspecifikation och är vinnare i upphandlingen. Givaren levereras av Legrand enligt ett Ram-/ Leveransavtal som är upprättat för beställargruppen. För ytterligare information om givaren, se även Produktblad från Legrand/ WattStopper.

 

 

Anpassning till brukaren, funktioner, inställningar, mm

 

Givaren levereras från fabrik med en standardinställning; Manuell tändning och automatisk släckning efter fördröjningstiden 16 minuter. Det är brukaren som ska bestämma när belysningen ska tändas eller släckas. Automatiken är bara en service, om man mot förmodan glömmer att släcka. STEMs rekommendation är att majoriteten av givarna installeras med standardinställningen. Fördröjningstiden 16 minuter gäller för belysningsarmaturer med konventionella drivdon (15-20 minuter är en rekommenderad tid för att inte förkorta lysrörens livslängd). Vid elektroniska drivdon som klarar varmstart kan släckningstiden sättas kortare efter samråd med brukarna.

 

Därutöver kan det för vissa applikationer vara intressant att även utnyttja givarens övriga funktioner, automatisk tändning med ljusreläfunktion och styrning av andra laster med den spänningsfria kontakten. För mer information se Produktblad och Installationsanvisning, eller kontakta leverantören.

 

Eftersom anpassningen och informationen till brukaren är viktig när man inför belysningsstyrning med närvarogivare har STEM tagit fram en skrift, ”Rekommendationer vid installation av de teknikupphandlade närvarogivarna”, som är riktad till de fastighetsföretag som installerar givarna.

 

 

Tidplan för leveranser samt volymer, statsbidrag, mm

 

Ramavtalet omfattar totalt 20 000 givare. Hittills har ca 10 000 givare levererats varför det finns utrymme för ytterligare beställare att ansluta sig till avtalet. Ramavtalet gäller fram till 2001-12-31. Beställare som ansluter sig till Ramavtalet kan ansöka om ett bidrag på 100 kr per givare från Energimyndigheten, förutsatt att bidragsansökan omfattar minst 200 givare.

 

 

 

 

 

Kontaktpersoner STEM:

 

Handläggare:                       Heini-Marja Suvilehto                      tel 016-544 20 58, fax 016-544 22 60

                                            heini-marja.suvilehto@stem.se

Administration:                       Mirza Mujkanovic,                       tel 016-544 20 78, fax 016-544 22 60

                                            mirza.mujkanovic@stem.se

Teknik:                               Hans Isaksson                       mobil 0704-21 64 64

                                            hans.isaksson@kkonsult.se

 

 

Kontaktpersoner Legrand/ WattStopper:

 

Teknik:                               Dan Gylfe                             mobil 070-608 78 39

                                            dan.gylfe@legrandelectric.com

Administration:                      Monicka Åkerlund                      tel 08- 54 44 06 44, fax 08- 54 44 06 40

                                            monicka.akerlund@legrandelectric.com

 

Go to Top